Steeds meer hoor je berichten van ernstig zieke mensen om je heen. Vaak krijg ik te horen met voeding los je niet alles op. Daar moet ik die mensen natuurlijk gelijk in geven.

Alles dient in balans te zijn; voeding, inspanning, ontspanning, genieten, verplichtingen, enz.. Niet alles hebben we zelf in de hand, we worden belast door het milieu (door straling, giftige stoffen), we hebben erfelijke eigenschappen meegekregen van onze ouders, enz. Echter wat we zelf onder controle kunnen houden, zouden we ook moeten doen. Gezonde keuzes maken om zo de weegschaal tussen slechte gezondheid en goede gezondheid naar de gezonde kant uit te laten slaan.

Afgelopen maand heb ik twee zeer interessante workshops gevolgd; bijnier uitputting van Yvonne van Stight (master in klinische psycho neuro immunologie) en darm microbioom van Saskia van As (arts). Beide gaven aan dat de balans zoek is.

Wat betreft Yvonne van Stight leven velen van ons op adrenaline. Alles moet, we mogen niets missen, we moeten door voor iets of iemand zonder de energie er voor te hebben.  De hersenen sturen dan aan op de productie van adrenaline wat betekend dat er veel minder endorfine en serotonine (de hormonen waar we rustig van worden en ons goed door voelen) worden geproduceerd. Uiteindelijk genieten we dus minder!!! Probeer regelmatig de rust te nemen, niet alles hoeft, dan geniet je uiteindelijk veel meer.

Eten moet je, probeer de juiste voedingsstoffen aan te leveren om zo het evenwicht te behouden. De darmflora maken ook veel nuttige stoffen aan waardoor je je goed voelt. Vitamines en endorfine worden ook door de darmflora aangemaakt. Dus voedt je darmen, dit kan alleen met plantaardig voedsel, zoals groenten en fruit. Wanneer je tracht meer groente en fruit te eten zullen meerdere gezondheidsklachten aangepakt worden.

Enkele voordelen van meer groente:

  • Meer vitamime, waardoor je lichaam meer beschermd wordt
  • Meer vezels, waardoor je darmflora goed wordt gevoed zodat deze een bijdrage kan leveren aan een goede gezondheid.
  • Meer planten sterolen, waardoor de cholesterol uit je lichaam wordt verwijderd.
  • en nog veel meer voordelen.

Seizoensfruit maand november
De seizoensgroenten en fruit van deze maand leveren de beste bijdrage aan je gezondheid vandaar dat ik ze weer benoem:  Ananas, avocado, bananen, druiven, grapefruit, mandarijnen, sinaasappelen, stoofperen.

Seizoensgroente maand november
Aubergines, bietjes, bleekselderij, boerenkool, champignons, Chinese kool, courgettes, groene kool, komkommer, knolselderij, koolraap, paksoi, pompoen, prei, rode kool, savooi kool, schorseneren, spruiten, taug├ę, uien, veldsla, winterwortel, witlof, witte kool, waspeen/bospeen, zuurkool

En natuurlijk een lekker recept voor de maand november:
Spruitjes, roomkaas en walnoten met  volkoren macaroni

  • Ingredi├źnten:
  • 750g spruitjes
  • 400g volkoren macaroni
  • 3 eetlepel arachideolie
  • 250g spekreepjes
  • 50g walnoten
  • 200g gedroogde abrikozen
  • 300g kruidenroomkaas
  • Maak de spruiten schoon  en snijd ze in dunnen plakjes.
  • Kook de macaroni tot deze beetgaar is.
  • Verhit de olie en voeg de spruitjes en spekreepjes toe en roerbak op middelhoog vuur.
  • Hak de walnoten grof en snijd de abrikozen fijn en bak deze nog 1 minuut mee met het spruiten mengsel.
  • Roer de roomkaas en het spruitenmengsel door de pasta en bestrooi met walnoten.

Veel succes met gezonde keuzes.